Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako žive Hrvati u Dubaiju

09.10.2012.

U Dubaiju živi više od dva milijuna ljudi, od čega oko 500 Hrvata: oni koji su počeli dolaziti prije dvije-tri godine te one koji su se doselili prije 15 godina.

Kako žive Hrvati u Dubaiju

"Za ljude koji su prije dolazili ipak je bilo puno više mogućnosti nego danas. Imali su dobre plaće i mislili su da im je ovo vrh karijere. Sad vidimo da dolaze i kuhari, konobari i stjuardese", objašnjavaju u reportaži Večernjeg lista bračni par Barbara i Milivoj Vela, koji u Dubaiju žive već osam godina. 

Objašnjavaju da od poslova koje rade hrvatski iseljenici, muškarci su najčešće pomorci ili rade u naftnoj industriji, a žene uglavnom dolaze sa supruzima. Žene koje dolaze same najčešće se zapošljavaju kao stjuardese u aviokompaniji Emirates.

Trenutačno je velik priljev mladih iz Rijeke, koji rade za talijansku tvrtku Saipem s uredom u tome gradu. Dolaze riječki inženjeri, pravnici te stručnjaci iz naftnoga biznisa, a također sve više pristižu radnici iz 3. maja i Viktora Lenca. 

Nisu sva zanimanja jednako tražena

Mladen Nikolić, 30-godišnji Riječanin, ima diplomu iz pomorskog biznisa i menadžmenta, a u Dubai se prvi put doselio 2004. godine. Drugi je put došao 2008. te počeo raditi kao menadžer u tvrtki koju je osnovao njegov otac. Mladen ističe da najam jednosobnog stana u Dubaiju stoji od 65.000 do 80.000 dirhama, odnosno od 13 do 16 tisuća eura godišnje. Prosječna je plaća u Dubaiju, kad su Hrvati posrijedi, od četiri do šest tisuća eura ili od dvije do tri ako poslodavac plaća stan. Naravno, sve ovo privlači i mnoge Hrvate koji traže posao u inozemstvu.  

"Dobivam barem 20 CV-ja Hrvata svaki dan, što pokazuje koliko je tržište rada konkurentno. Nije da ovdje teče med i mlijeko. Netko ti treba dati priliku, otvoriti vrata, no onda trebaš biti dobar i dokazivati se. U nekoliko godina, uz puno truda i rada, možeš od 800 eura doći do plaće od 4,5 tisuća ako si ambiciozan", kaže Nikolić. 

Ipak, upozorava, nisu sva zanimanja jednako tražena. Pomorci i inženjeri najbolje prolaze, a pravnici i računovođe teško dolaze do posla, kao i IT stručnjaci. "Zato što, recimo, Indijac za 500 ili 1000 eura napravi isti posao kao jedan zapadnjak koji za svoj rad očekuje od dvije ili tri tisuće eura", objašnjava Riječanin, dodajući da radnici na baušteli nemaju šanse jer je radna snaga u toj branši poprilično jeftina. 

'Život je bitno jednostavniji'

A kakav je život u Dubaiju? "Život je bitno jednostavniji. U Hrvatskoj pola plaće ode samo na hranu, a u Dubaiju to baš i nije tako, osnovne su namirnice puno jeftinije. S normalnim si plaćama u Hrvatskoj, primjerice, ne možeš priuštiti vozača, vrtlara, spremačicu, a ovdje se na to ljudi naviknu. Kad s posla dođeš kući, nema potrebe da farbaš, pereš rublje, peglaš, nego daješ novac za to", govore supružnici s početka teksta. Ona je zaposlena u Dubai London klinici, a on u regionalnom centru Nokia Siemens Networksa. 

Napominju da je škola za djecu skupa, školarine se kreću od 10.000 do 15.000 eura godišnje, a skupo je i zdravstveno osiguranje, iako je ono obično uključeno u tvrtkin paket. 

Ljudima koji planiraju dolaziti savjetuju da ne to ne čine naslijepo. Prvi su korak za pronalazak posla tzv. rekruteri. Sve velike kompanije, naime, imaju recruitment web na koji se može poslati životopis. No, iako je poslodavac zainteresiran, preko maila ništa ne ide, pa je najbolje doći u grad na barem dva, tri mjeseca. Najbolje prolaze oni koji imaju specijalizaciju za nešto, a dobro je i da ih netko i preporuči tvrtki u kojoj bi se mogli zaposliti. 

Izvor: Danas.hr   

Aktualno

 • Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane? Priče o manjku ovog kadra su prenapuhane?

  Dok sindikati upozoravaju da zbog loših uvjeta rada i niskih plaća medicinske sestre napuštaju Hrvatsku te pacijente neće imati tko liječiti, u Hrvatskoj komori medicinskih sestara tvrde kako su priče o manjku tog kadra 'prenapuhane', a u Hrvatskoj se danas školuje previše medicinskih sestara koje sustav ne može 'progutati'.

 • Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj? Tehnologija će ugroziti 57,9 posto radnih mjesta u Hrvatskoj?

  Tehnološki napredak u narednim desetljećima znatno će utjecati na više od polovice radnih mjesta u u 28 zemalja EU.

 • Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno Skupljači ljekovitog bilja zarade najmanje 300 kuna dnevno

  Nema traženijeg posla u posljednja dva mjeseca među stanovnicima zagorskog dijela Šibensko-kninske županije od posla berača ljekovitog bilja.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

 • Što donosi novi Zakon o radu Što donosi novi Zakon o radu

  Izmjene Zakona o radu nakon godinu i pol dana pregovaranja i usuglašavanja izglasane su u Hrvatskom saboru, bez konsenzusa sa sindikatima i poslodavcima.