Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Kako žive Hrvati u Dubaiju

09.10.2012.

U Dubaiju živi više od dva milijuna ljudi, od čega oko 500 Hrvata: oni koji su počeli dolaziti prije dvije-tri godine te one koji su se doselili prije 15 godina.

Kako žive Hrvati u Dubaiju

"Za ljude koji su prije dolazili ipak je bilo puno više mogućnosti nego danas. Imali su dobre plaće i mislili su da im je ovo vrh karijere. Sad vidimo da dolaze i kuhari, konobari i stjuardese", objašnjavaju u reportaži Večernjeg lista bračni par Barbara i Milivoj Vela, koji u Dubaiju žive već osam godina. 

Objašnjavaju da od poslova koje rade hrvatski iseljenici, muškarci su najčešće pomorci ili rade u naftnoj industriji, a žene uglavnom dolaze sa supruzima. Žene koje dolaze same najčešće se zapošljavaju kao stjuardese u aviokompaniji Emirates.

Trenutačno je velik priljev mladih iz Rijeke, koji rade za talijansku tvrtku Saipem s uredom u tome gradu. Dolaze riječki inženjeri, pravnici te stručnjaci iz naftnoga biznisa, a također sve više pristižu radnici iz 3. maja i Viktora Lenca. 

Nisu sva zanimanja jednako tražena

Mladen Nikolić, 30-godišnji Riječanin, ima diplomu iz pomorskog biznisa i menadžmenta, a u Dubai se prvi put doselio 2004. godine. Drugi je put došao 2008. te počeo raditi kao menadžer u tvrtki koju je osnovao njegov otac. Mladen ističe da najam jednosobnog stana u Dubaiju stoji od 65.000 do 80.000 dirhama, odnosno od 13 do 16 tisuća eura godišnje. Prosječna je plaća u Dubaiju, kad su Hrvati posrijedi, od četiri do šest tisuća eura ili od dvije do tri ako poslodavac plaća stan. Naravno, sve ovo privlači i mnoge Hrvate koji traže posao u inozemstvu.  

"Dobivam barem 20 CV-ja Hrvata svaki dan, što pokazuje koliko je tržište rada konkurentno. Nije da ovdje teče med i mlijeko. Netko ti treba dati priliku, otvoriti vrata, no onda trebaš biti dobar i dokazivati se. U nekoliko godina, uz puno truda i rada, možeš od 800 eura doći do plaće od 4,5 tisuća ako si ambiciozan", kaže Nikolić. 

Ipak, upozorava, nisu sva zanimanja jednako tražena. Pomorci i inženjeri najbolje prolaze, a pravnici i računovođe teško dolaze do posla, kao i IT stručnjaci. "Zato što, recimo, Indijac za 500 ili 1000 eura napravi isti posao kao jedan zapadnjak koji za svoj rad očekuje od dvije ili tri tisuće eura", objašnjava Riječanin, dodajući da radnici na baušteli nemaju šanse jer je radna snaga u toj branši poprilično jeftina. 

'Život je bitno jednostavniji'

A kakav je život u Dubaiju? "Život je bitno jednostavniji. U Hrvatskoj pola plaće ode samo na hranu, a u Dubaiju to baš i nije tako, osnovne su namirnice puno jeftinije. S normalnim si plaćama u Hrvatskoj, primjerice, ne možeš priuštiti vozača, vrtlara, spremačicu, a ovdje se na to ljudi naviknu. Kad s posla dođeš kući, nema potrebe da farbaš, pereš rublje, peglaš, nego daješ novac za to", govore supružnici s početka teksta. Ona je zaposlena u Dubai London klinici, a on u regionalnom centru Nokia Siemens Networksa. 

Napominju da je škola za djecu skupa, školarine se kreću od 10.000 do 15.000 eura godišnje, a skupo je i zdravstveno osiguranje, iako je ono obično uključeno u tvrtkin paket. 

Ljudima koji planiraju dolaziti savjetuju da ne to ne čine naslijepo. Prvi su korak za pronalazak posla tzv. rekruteri. Sve velike kompanije, naime, imaju recruitment web na koji se može poslati životopis. No, iako je poslodavac zainteresiran, preko maila ništa ne ide, pa je najbolje doći u grad na barem dva, tri mjeseca. Najbolje prolaze oni koji imaju specijalizaciju za nešto, a dobro je i da ih netko i preporuči tvrtki u kojoj bi se mogli zaposliti. 

Izvor: Danas.hr   

Aktualno

 • Poštivanje zakona jamči povlašteni status? Poštivanje zakona jamči povlašteni status?

  Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo Branko Grčić rekao je da u Vladi razmišljaju o objavi 'bijele liste' poduzetnika koji redovito ispunjavaju sve obveze prema državi.

 • Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine Grčić: Uvodimo porez na štednju i nekretnine

  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić razjasnio je nesporazum s konferencije za novinare na kojoj je bio i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 • Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela Kad potrošač ode u stečaj, ostaje bez auta i mobitela

  Dužniku ostaje samo ono što je potrebno za egzistencijalni minimum, on prestaje biti 'svoj gazda' jer mora dobiti povjerenika, odnosno 'stečajnog upravitelja'.

 • Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn Preko 20.000 plaća u javnom sektoru veće od 10.000 kn

  Ministar financija Boris Lalovac gostovao je u HTV-ovu Dnevniku. Osobni bankrot, fiskalizacija i rebalans proračuna neke su od tema o kojima je govorio. Otkrio je i kako preko 20 tisuća zaposlenih u državnom i javnom sektoru prima plaću veću od 10.000 kuna.

 • Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku? Znate li tko najviše ulaže u Hrvatsku?

  Austrija je tradicionalno najveći strani ulagač u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatske narodne banke, izravna ulaganja iz te države u 2012. godini iznosila su 683,6 milijuna eura. No postoji i veći "ulagač" o kojem se ni u javnosti ni u ekonomskim i političkim krugovima ne govori.